2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHvert år stilles litteraturfestivalen «Reine Ord – Et hav av bøker» ovenfor samme dilemma: flere forfattere vil komme til festivalen enn vi har plass til i programmet. Og mange av de forfatterne som har deltatt før ber om å få komme tilbake, allerede før de har forlatt Reine.

Det er ikke vi som sier det, men forfatterne og forleggerne: Reine Ord har siden starten i 2009 kommet til å bli litt av begrep – ikke bare i litteratur-Norge – men også i nabolandene.

Denne begivenheten utspiller seg i et dramatisk og fantasieggende miljø, men ikke engang den mest paradisiske plassen kan lokke til seg utilgjengelige forfattere til en litteraturfestival om den ikke er bygget på kvalitet. Om den ikke byr på fortrolighet og ikke minst: et trofast, kyndig og interessert publikum i Lofoten.

Dessverre måtte Svenska Akademiens nye faste sekretær, Sara Danius, som svarte ja på stående fot når hun ble forespurt på slutten av forrige år, melde avbud på grunn av sykdom. Men som en av de trofaste besøkende av Reine Ord uttrykte det mellom to bokbad: – Etter hvert år tenker jeg: «Det kan ikke bli bedre enn det her», men hvert år er det beste året.

2015-utgaven bød på de to siste års vinnere av Nordisk Råds Litteraturpris: Kim Leine og Kjell Westö.

_POP5420_reineord_2015Kim Leine er nordmannen som flyttet til Danmark som syttenåring, og som siden bodde femten år på Grønland, men vendte tilbake til Danmark i 2004 og debuterte med romanen «Kalak» som handler om forfatteren selv. Om misbruk, svik, religiøs sekterisme og seksuelle overgrep. I en like gripende som humoristisk samtale med Erik Fosnes Hansen om «Profetene i Evighetsfjorden» og den siste episke «Avgrunnen» fikk publikum høre Kim Leine fortelle om skrivingens vilkår, den historiske romanen og epikkens fordeler. Om grønlendernes frihetskamp og opplysningstidens påtagelige kulturkollisjon mellom grønlenderne og danskene. Om de danske tvillingbrødrene Kaj og Ib som deltar som frivillige i den finske borgerkrigen i 1918 og deres videre liv frem til tyskerne okkuperer Danmark på 40-tallet. Hva gjør krigen egentlig med mennesker? Når man først har vært med i en krig kommer mennesket aldri ut av det igjen.

_POP5616Til forskjell fra Kim Leine har finsk-svenske Kjell Westö lenge vært ansett som en av Nordens fremste romanforfattere.  Allerede med romandebuten i 1996 med den finsk-svenske slektsromanen «Dragene over Helsinki» tok Westö både kritikerne og leserne med storm. Men samtalen med Mustafa Can kretset omkring hans siste roman, «Svik 1938», som zoomer inn Helsinki halvåret fra mars til november 1938. Det er en sterk, thrilleraktig psykologisk tidsskildring av 1930-tallet. Om mennesker som står ovenfor store valg i sin samtid, politisk så vel som moralsk. Om hvordan menneskene stilltiende kan være vitner til eller til og med delta i nedrige overgrep. Men hvor begynner det moralske forfallet som leder til dette?

Kjell Westö fortalte tett på og personlig om sin egen families historie, om kollektive sannheter og om oppgjøret med arven etter en borgerkrig.

Finn Stenstad, som har vært med som bokbader under Reine Ord hvert eneste år siden starten hadde mye å prate om med Kjersti Annesdatter Skomsvold. Samme Kjersti som med bare få bøker har plassert seg som en av Norges fremste, unge forfattere. Den unge Kjersti Annesdatter Skomsvold fortalte om utfordringen i å skrive fra alderdommen i sin debutroman «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg», om ensomhet og om redselen for å dø før man vet om man har levet.

Hun utdypet videre i den eksistensielle tematikken når kun kom inn på romanen «33». Om å rammes av det øyeblikket når alt bli annerledes og livet velger en annen retning for mennesket. Annesdatter Skomsvold fortalte like lite ironisk som i sine romaner og med en svart humor som er nærværende i fortellingene.

Jan Ove Ekeberg bidro sterkt under årets festival. Elevene ved Sørvågen skole kunne glede seg over forfatterbesøk der spesielt vikinghistorien ble presentert for lærevillige og lyttende elever. Fra scenekanten på Reine Kultursenter var temaet «Tore Hund – kongemorder eller motstandsmann?» og Ekeberg som blant annet står bak spenningsserine  «I sverdets tid» fortalte om den største av alle håløyghøvdingene. Historiene sine tok han også med seg på tur; årets LitteraTUR til Vindstad og Buneset i samarbeid med Lofoten turlag kunne nyte godt av Ekebergs utømmelige visdomskilde.

mytting_POP5003-2Lars Mytting beskrev følelsen av å ha opplevd det alle forfattere drømmer om: Å bli bestselger med en sakprosabok: «Hel ved». Med en like stor dose humor som alvor forklarte han hvordan noe så prosaisk som ved blir folkeeie.

Med romanen «Svøm med dem som drukner», traff han like blink i den norske folkesjelen. Publikum fikk høre om hvordan slektskrøniken med tråder til to verdenskriger, til Gudbrandsdalen, Shetland og Frankrike ble til. Om røtter, savn, edle tresorter og poteter. Og om hva som er sant og hva som er fantasi i romanen.

Britt Karin Larsen er en forfatter med mange bøker bak seg – og forhåpentligvis foran seg. Fjorårets roman «Slik treet faller» er den sjette i serien om grensefolket i landskapet mellom Norge og Sverige. Larsen viser stor fortellerkunst som fenger og fascinerer leserne – og det ble et sterkt forfattermøte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFå norske forfattere har dratt i land Brageprisen for sin debutbok. Marte Michelets «Den største forbrytelsen» imponerte ikke bare juryen, fortellingen om den mørke siden av den norske Holocausthistorien ble også hyllet av kritikerne. Journalisten, forfatteren og debattanten Marte Michelet samtale med Mustafa Can om skriving og motstand, om politikk og moral. Fra scenen levendegjorde hun den jødiske familien Braude, paret Sara og Benzel fra Litauen og deres fire barn. Harry som drømmer om å bli skuespiller. Boksetalentet Charles. Isak som blir motstandsmann og Helena som gifter seg med en etterlyst tysk antifascist. Historien om den norske jødeforfølgelsen etterlot ingen av tilhørerne uberørt og mange måtte forlate salen uten et signert eksemplar av Michelet – bøkene tok slutt.

I det ene øyeblikket hørte publikum Odd Klippenvåg fortelle om hvordan det tar på å bryte ned tabuer og om fortielser om homofili. Og om den vakre kjærligheten mellom en ung vikarlærer og den langt eldre kvinnen som vasker skolen der han har ett års vikariat.

_POP4699levi_henriksen_POP5539

det neste_POP5645 øyeblikk var Edvard Hoem på scenen for å fortelle om å ta tak i sin egen familiehistorie lenge før Knausgårds selvutleverende «Min kamp», og reflektere over hvordan forfatteren opplever å gå se tett og åpent inn på egen slekt og familie.

Og naturligvis om hvorfor nettopp Bjørnson ble så viktig for ham.

Levi Henriksen fortalte om hvordan han tilnærmer seg det litterære materialet, og ikke minst sitt nære forhold til musikk. Om skrevestiler og om å hive seg mellom romaner, noveller og reiseskildringer.

Og om et eksentrisk, syngende søskenpar fra hans egne hjemtrakter i den originale romanen «Harpesang»

Han har kunnskap om det meste og er overalt. Derfor tror vi alle at vi kjenner Hans Olav Lahlum. Men hvem er egentlig Hans Olav Lahlum? Forfatteren selv fortalte. Og pratet om krim, politikk og litt om sjakk.

Thorvald Steen var den 14-årige gutten som elsket skihopping over alt annet, men som snart fikk vite at han på grunn av en muskelsykdom aldri kom til å ha ski på bena igjen. Isteden ble en av Norges fremste forfattere. Skisport eller norske krigerkonger, vitenskapsmenn, løsemiddel, kroppen eller kjærligheten – ingen genre er fremmed, ingen emne for små eller for store i hans mangeårige forfatterskap. I samtalen med Mustafa Can svarte Steen på hvorfor han skriver mest bakover i tiden. Om sin muskelsykdom, om hva begrepet «et vanlig menneske» og «et normalt liv» egentlig står for. Og hvordan det kan ha seg at Alexander Den Stores kokk og elskerinne er hovedpersonen i hans kommende historiske roman – og ikke herskeren selv?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI sitt foredrag av boka «Sovjetistan», en reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan, gjorde Erika Fatland leserne kjent med disse enorme landområdene øst for Ural. Og ikke minst fikk tilhørerne høre hvordan en ung, norsk kvinnelig journalist har gjort seg så inngående kjent med denne ukjente delen av Russland.

Berit Nermoen løvekyllingenOg så var det barnas tur. Berit Nermoen fra NRK Super vet hvordan de små skal trollbindes og den nye karakteren Løvekyllingen smeltet små og store hjerter der han åpent bød på sine svake og sterke sider.

Vi kan ikke skrive betraktninger uten å nevne Tine Poppe – vår egen festivalfotograf. Hun er en av de svært få som har hengt med i alle år. Poppe foreviger og dokumenterer, portretterer og gjør stor kunst av det alltid skiftende landskapet på Reine.

Ikke bare på Reine – men også Leknes: Biblioteket på Vestvågøy har etablert «Med andre Ord» som er den del av Reine Ord. Der møtte publikum, i tillegg til Mytting, Lahlum og Skomsvold, forfatteren og filosofen Simon Stranger. Et fulltallig publikum vendte fornøyd hjem etter et svært vellykket arrangement.

Sakprosa eller romaner. Krim eller episke verk, samtidige historier eller historiske fortellinger – bokbadene var vel besøkte uansett genre og forfatter. Nå står vi igjen ovenfor det samme dilemmaet: Hvilke av alle de forfatterne som melder seg til neste års Reine Ord skal vi invitere?

Hvilke forfattere det enn blir, i hvilken genre og stil de skriver, hvor etablerte de har rukket å bli – uansett så er vi sikre på at Reine Ord 2016 kommer til å bli «den beste».

Reine i Lofoten, 10. juli 2016
Wiggo Andersen, festivalleder
Mustafa Can, medlem i programkomiteen
Tine Poppe, fotograf

LILFny (2)

Legg igjen kommentar