2010

Forfattere2010

Foto: Tine Poppe

”Reine ord – Et hav av bøker”

Lofoten internasjonale litteraturfestival 3.-6. juni 2010

 Reine Ord – litteraturfestivalen som ”står han av”!

 I juni 2009 skrev Lofoten Internasjonale Litteraturfestival seg inn i historien, da en stjernespekket forsamling av forfattere og kulturpersonligheter inntok det gamle fiskeværet Reine og satte stedet på det kulturelle kartet. Unnfangelsen foregikk på ekte lofotvis; med friskhet, dugnadsånd og vill begeistring, men blottet for brask og bram. En unik begivenhet for oss som var til stede og fikk oppleve en intim litteraturfestival med en sjelden nærhet til forfatterne – ikke minst fordi pressen glimret med sitt fravær. Men det tok ikke lang tid før Reine Ord hadde skapt furore i litterære kretser. På forsommeren 2010, da festivalen ble dratt i gang for andre år på rad, var det knapt en ledig plass å oppdrive. Og innen sommeren hadde slått ut i full blomst, hadde Reine Ord allerede blitt stemplet som ”litteraturfestivalen forfatterne elsker”, slik Arild Jonsjord fra Nrk P2 døpte radioinnslaget fra årets festival. For hittil er det ingen som har takket nei til å delta på Reine Ord, men derimot mange som har bedt om å få komme tilbake.

 Lofoten rundt

Herbjørg-Wassmo

Årets festival kunne skilte med nok et A-lag bestående av Per Petterson, Herbjørg Wassmo, Ketil Bjørnstad, Laila Stien, Kjartan Fløgstad, Bjarte Hjelmeland og Ingar Sletten Kolloen, for ikke å glemme veteranene fra fjoråret; Thorvald Steen, Bjørn Skagestad, Mustafa Can og Anne B. Ragde. Sistnevnte la ikke skjul på at hun hadde bedt på sine knær om å få delta igjen. Og det fikk hun. Med et strålende smil og smittende latter proklamerte Ragde at det var fint og være tilbake på Reine Ord, for dette hadde hun gledet seg til helt siden jul!

Selve hovedsetet for festivalen var fortsatt på Reine Kultursenter; den gamle ombygde skolen som har blitt et kulturelt møtested. Men årets festival spredte seg også utover store deler av Lofoten. Sammen med Per Petterson (som aldri hadde vært nord for Namsos) troppet Anne B. Ragde opp på restauranten Bacalao i Svolvær, der Dagbladets litteraturanmelder Fredrik Wandrup intervjuet dem i et fullsatt lokale. Ramberg Gjestegård fikk besøk av Klaus Hagerup og hans kone Bibbi Børresen, som geleidet publikum med på en italiensk mat og vinreise. Med fokus på kultur, vintradisjoner og råvarer i Toscana og Piemonte kunne de også trekke linjer til Lofoten, som gjennom en årrekke har eksportert tørrfisk til Italia. Som den allsidige forfatteren han er, bød Klaus Hagerup på flere sider av seg selv under festivalen. Sammen med Herbjørg Wassmo gjestet han også Sørvågen skole, til stor glede for elevene der.

Også Anne B. Ragde fartet Lofoten rundt i løpet av de tre dagene. På Huset kafé i Leknes holdt hun ”damenes aften” sammen med intervjuer Torill Stokkan. Her kunne kvinnene snakke ”skit” i full fortrolighet, for mennene hadde ingen adgang. På avslutningsmiddagen den siste kvelden, hintet Ragde om at også herrene burde få sin egen aften og fikk således sneket inn en ny søknad om å få komme tilbake.

Screen Shot 2013-01-24 at 2.25.45 PM

Reine Ord ”står han av

I etterkant av årets festival kunne arrangørene fastslå at nærmere 2000 publikummere hadde vært innom festivalen. Tatt i betraktning at tettstedet Reine består av 300 innbyggere, er det kanskje ikke så rart at Wiggo Andersen og Ole Tørklep var fornøyde! Men det var også kritiske røster som tok pennen fatt etter sin hjemkomst fra festivalen. Utpå sommeren, da agurktiden var på sitt heteste, dukket det opp kronikker både Lofotposten og Dagbladet. Den lette og ledige tonen som særpreger Reine Ord ble plutselig gjenstand for kritikk fra publikummere som etterlyste en mer dyptpløyende, debattpreget og tematisk litteraturfestival.

Arrangørene svarte, med både ydmykhet og stolthet, at de ennå er i sin ”spede begynnelse” og ønsker at det skal bli ”større interaksjon mellom publikum og forfatterne”, samtidig som de understreket at festivalen har gjort et bevisst valg ved å unngå tematiske føringer og tilby ”et bredt rettet program som innebærer litteratur for alle”. Meningsutvekslingen skapte blest i seilene, og det var bare å konstatere: Reine Ord er herved etablert som en reinspikka litteraturfestival som vil ”stå han av” og seile videre – både i storm og medvind – slik det sømmer seg på et gammelt fiskevær som Reine!

Tatt av naturen

Man kommer ikke utenom at selve åstedet der festivalen utspiller seg; det voldsomme landskapet med sitt overnaturlige lys, har en svært sentral rolle på litteraturfestivalen Reine Ord. For det er rett og slett umulig å oppholde seg på Reine uten å bli berørt av den slagkraftige naturen. ”Gjestene har lent sin eventuelt slitne dikterpsyke mot den fantastiske Lofotveggen, et landskap som slår pusten ut av hvem som helst; en makeløs symfoni av hav, himmel, snø og stein”, som Fredrik Wandrup uttrykte det i Dagbladet etter å ha deltatt på festivalen som bokbader.

Einstøinger av forfattere og kunstnere som vanligvis lever relativt isolert, ble som tente lys av å tilbringe en kort uke sammen i disse omgivelsene. Energien forpantet seg som ild i tørt gress, for vi var alle bergtatt av de samme ruvende fjellene. Etter å ha gjestet denne festivalen to år på rad med forskjellige deltakere, er jeg ikke lenger i tvil: Det hviler en spesiell ånd over Reine Ord. For Lofoten er ikke til å spøke med, og naturkreftene er det ingen som rår over.

 

Oslo 9. august 2010

Line Harr Skagestad (tekst) og Tine Poppe (foto)

Wiggo Andersen og Ole Tørklep (arrangør og eiere av Reine Kultursenter)

Legg igjen kommentar