2011

 

”Reine ord – Et hav av bøker”

Lofoten internasjonale litteraturfestival 2.-5. juni 2011

”Vi flår skindet af mørket og skærer hovedet af elendigheten…”

Einar Már Gudmundsson

Sakrisøy, Tine Poppe

 Slik byer, steder og land har sine ”fyrtårn” – har menneskene sine. Mitt er Reine ord. Tre år på rad har jeg fått lov til å reise fra sør til nord, til møte med folket, fjellene, fuglene, fisken og forfatterne. Og havet.

Men først til folket som tar deg i mot på Lofotenvis. En god klem fra en venn skapt året før. Et gjenkjennende blikk fra øyne som møtte dine under åpningskonserten i fjor,  da Ketil Bjørnstad improviserte seg frem til Sommernatt ved fjorden – og tårene blandet seg med havet utenfor. Og så til juni i år – øyne like forventningsfulle der de hviler på kirkedøren i Reine, øyne som atter engang fylles av lettsaltet vann –  når Lars  Klevstrand fyller kirkerommet med sin trygge, gode stemme.

Men tilbake til folket, det virkelige folket. De som står på, legger til rette, rer senger, selger bøker, kjører villig sjåføretapper, tar imot, serverer kritthvite torskestykker trukket fra dagens salte hav (eller rått marinert hvalkjøtt), de som selger billetter, vasker og viser vei. Reine er et lite sted på Guds eksotiske kyststripe, og folket som lever der dager da bøker og ord må vike for hverdagsliv og vær, får en utfordring som byr på mye glede, men også mye jobb. Vi takker dere i Reine, Ballstad, Svolvær, på OleNilsøy og i Sørvågen ydmykt for at dere vil og kan og har lyst til å ta oss imot.

Så til forfatterne som i år som i fjor var mange og meget gode. De kommer med sine historier, sin kunnskap, sine ord og egne erfaringer fra det politiske, historiske, til det nåtidige og det som kanskje vil komme. De for-fatter sin verden, og inspirerer din. Ord som du tar med deg videre i livet , og som ubevisst styrer din fremtid.

Andre Brink

Skal jeg trekke frem enkeltmøter, hvilket jeg våger å gjøre, må det  bli møte med den sterkt engasjerte Sørafrikanske forfatteren André Brink, fulgt av Tom Kristiansens spørsmål, kommentarer og velkjente tv- og radiostemme. Et møte som ender med en stemme som sprekker på grunn av et politisk Sør-Afrika som har tatt veier som Brink ikke lenger ønsket eksisterte. Det var en ”smertefull” opplevelse for enkelte av  oss i salen (ganske mange vil jeg tro)  – og forklarende, for han tråkket opp veier de fleste av oss ikke har gått, annet enn gjennom hans og andre forfatteres ord. Her satt han høyst tilstedeværende,  i Reine i Lofoten, han som lever i det og med det. Og vi lyttet og følte med ham og folket langt, langt der nede på den andre siden av kloden.

”Å oppdage” en ”ny” forfatter, er som å få en gave. Jeg fikk min. Jeg har hørt om ham, sett ham på tv, lest om ham, om hans priser, men aldri lest noe av ham. Nå , etter å ha landet her i sør, ser jeg lengselsfullt etter bøkene hans på nattbordet og håper at kveldene og nettene skal vare lenge.  De varer aldri lenge nok. Einar Már Gudmonsson er hans navn, og det er hans bøker som ligger høyets oppe i bokhaugen min. Å lytte til ham, hans islandske ”sang”,  var som å lytte seg inn i noen gener som ligger der gjemt, langt, langt inne i meg. Det var som om de blandet seg med vinden som slo mot veggene i kultursenteret, for å slå seg hardt nok inn i meg og vekke til live noe eldgammelt.  Selv om hans historier slett ikke er ”gamle”. Men kanskje jeg trengte denne oppvåkningen for å kunne ta imot en av høstens mest spennende utgivelser, Kjell Arild Pollestads nyoversettelse av vår egen saga. Godt hjulpet av Roy Jacobsen.

_MG_0518

Reine ords forfatterstemmer, de var som sagt mange – og enkelte helt uforglemmelige – som den unge Torgeir Bygstad som gjennom sin varme stemme spredte kunnskap om den romerske dikter Gaius Valerius Catullus. Han bergtok salen, og ikke minst kvinnene. Og av de litterære arrangører som var blant oss, så står han nok høyt på ønskelisten.

Dag Solstad. Gratulerer! Med de 70! Og takk fra et publikum som med glede har fulgt deg og som følger deg.

Og stor takk til alle dere andre som gir oss behov for å finne stille stunder med ordene. Og til de som blander poesi og musikk. Ingen andre gjør det som Jan Erik Vold og Kåre Virud. Takk!

Bare et enkeltmøte til – for som intervjuer og bokbader har man sine favoritter. Anne B Ragdes univers er mann(g)foldig og frodig. Sjelden møter man et menneske som gir så mye av seg selv, både gjennom sine forfattede ord, hvordan hun jobber frem stoffet sitt –  og som i tillegg byr på den kvinnen hun er.  ”Damenes aften” er en kveld fylt av  sopraner og alters latter, takket være en kvinne som kan gjøre kjent, kjær og nær historie så livaktig og tilstedeværende. Ny bok kommer til høsten, og hennes litterære fans kan glede seg.

Til slutt en hyllest til grønne fjellene og det blå havet og tareskogene, de hvite strendene og de ytterste uthavnene. Grobunn for ord og historier. En vugge, en smeltedigel en alltid tilstedeværende inspirasjon. Hadde man bare vært en trompet…

Noen skriver, noen leser, noen intervjuer og andre arrangerer – og noen er herlige og trofaste publikummere.  Uten den ene overlever ikke den andre. Slik er det bare, og slik håper jeg det fortsetter.  Lenge. I Lofoten og andre steder med sans for ordene, kunsten, musikken og de salte tårene.

Fredrikstad 10. august 2011

Torill Stokkan (tekst) og Tine Poppe (foto)

Wiggo Andersen og Ole Tørklep (arrangør og eiere av Reine Kultursenter)

 

Legg igjen kommentar