2014

Årsrapport Lofoten Internasjonale Litteraturfestival – Reine Ord 2014

 

Lofoten Internasjonale Litteraturfestivals hovedmål er å videreutvikle et av verdens fremste reisemål til å vise frem vår egen kultur og litteratur med hovedvekt på nordnorsk litteratur og historie. Vi ønsker å skapet et annerledes kulturarrangement med høy kvalitet som gjør seg bemerket langt utover Nord-Norges grenser. I tillegg til tradisjonelle bokbad og forfatterintervjuer har vi et samarbeid med bibliotekene i Lofoten. 

Lofoten Internasjonale Litteraturfestival har i 2014 etablert et gjensidig samarbeid med «Bokdagar i Dalsland». Tre representanter fra styret kom i år til festivalen.

Bibliotekene i Lofoten på initiativ fra Vestvågøy bibliotek gjennomførte tre litterære arrangementer i samarbeid med Lofoten Internasjonale Litteraturfestival 2014. Publikum hadde fri adgang under arrangementene som ble tatt godt i mot.

Så over til selve festivalen: En rekke internasjonale forfattere kom til Reine i 2014: Italienske Claudio Magris ble intervjuet av Erik Fosnes Hansen, Danske Josefine Klougart samtalte med svenske Mustafa Can. John Ajvide Lindqvist formidlet hvordan hans historier arbeides frem – I tillegg ble filmen “La den rette komme inn” vist på Vestvågøy Bibliotek. Lindqvist innledet også filmen. Svenske Mia Ajvide sørget for ord for natten med sin betagende poesi. I tillegg hadde vi kjente norske forfattere som Helga Flatand, Jørn Lier Horst, Frode Granhus, Frode Grytten, Anne B. Ragde, Jon Michelet, Cecilie Enger, Kjartan Fløgstad. Formidlingsformen var bokbad, intervju eller foredrag.

For de minste var det Geir Harald Johansen som sto for innslaget til glede for små og store Moskenesværinger.

Også i år var det rom for LitteraTUR, to i tallet i år. Et samarbeid med Lofoten Turlag. Turene gikk tradisjonen tro til Vindstad og Buneset.

I tillegg ble det avviklet et seminar om sagalitteraturen ved Alf Ragnar Nielssen og Jon Gunnar Jørgensen.

Lofoten internasjonale Litteraturfestival har en langsiktig plan i nettverksbygging og samarbeid med andre nordiske litteraturfestivaler – på den måten utveksler vi erfaringer og sikrer høy kvalitet i tiden fremover. Et forsterket samarbeid med bibliotekene i Lofoten befester vår lokale forankring. Lofoten Internasjonale Litteraturfestival har siden oppstarten i 2009 vært en sterk bidragsyter til å sette Reine på kartet med et viden kjent kvalitetsstempel. Næringslivet i lokalområdet nyter godt av at festivalen trekker svært mange folk utenom høysesong – det være seg rorbuanlegg, serveringssteder, transportselskaper og nærbutikken. Mange tilreisende vender tilbake som gode ambassadører for Reine, Lofoten, Nordland og Norge.

Reine i Lofoten, 4. november 2014

Wiggo Andersen

Horsten 14Michelet 201444

FløgstadMagrisnRO 2014

Legg igjen kommentar