2017

Betraktninger rundt Reine Ord 2017

”Dette overgikk absolutt alle forventninger. Programmet, arrangementet, atmosfæren, ja, til og med værgudene var på vår side”. Det var hvordan en av de kvinnelige litteraturentusiastene fra Horten oppsummerte årets litteraturfestival, den niende på rad. Og vi stemmer i.

Nok en gang kunnkristi og wiggoe forfattere og arrangører av Lofoten internasjonale litteraturfestival, Reine Ord – et hav av bøker – by et fulltallig publikum et rikholdig og spennende program i dagene fra 1. til 3. juni. Fjorten programinnslag, prolog og prisutdeling, kirkekonsert med Halvdan Sivertsen og Trio Soltømmerbakken i Reine kirke. Med andre ord stor variasjonsbredde med spenn fra sakprosalitteratur til lyrikk, romaner, bildelagt Lofotvandring og Bob Dylan-kåseri.

Tradisjonen tro ble festivalen åpnet med hilsen og personlig tale av Moskenesordfører Lillian Rasmussen, som ikke uten stolthet kunne tilkjennegi at Reine Ord har blitt et viktig kulturinnslag for Lofoten. Og det er grunn til å anta at hun og kommunens politikere verdsatte at Reine Ord-prisen 2017 ble tildelt biblioteket i kommunen, som med Kirsti Pedersen i spissen, er med på å praktisere litteraturformidling av beste sort.

En tradisjon er også etablert ved at en av festivalforfatterne framfører sin Lofotprolog. Oppdraget hadde Niels Christian Geelmuyden fått. Forfatter, kåsør, stjernejournalist av ypperste klasse hadde publikum i sin hule hånd der han i en blanding av humor og alvor, og med personlig tyngde fikk fram mange sider ved litteratur, natur, skriving og lesing.

Jason og DemianFørste bokbad fikk et ytterst aktuelt anslag. Demian Vitanza er en allsidig forfatter med både romaner og skuespill, samt arbeid med teater. Med sin foreløpig siste roman ” Dette livet og det neste” har fått mye oppmerksomhet der norskpakistanske Tariq forteller om sin oppvekst, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria. Mustafa Can fikk gjennom samtalen med Demian Vitanza fram mange interessante aspekt ved fremmedkrigerrekruttering og utfordringen som er knyttet til dette.

Overgangen til neste samtale ble knyttet til en tematisk tråd fra samtalen med Demian Vitanza. Den internasjonale hip-hop-stjernen Jason “Timbuktu” Diakité fra Sverige fortalte levende om arbeidet med sin biografi. Mustafa Can gikk ham tett på klingen med mange spørsmål om utfordringer, forholdet til sin far og familie, og det å være svensk-amerikansk kunstner med “en dråpe midnatt” i seg, altså farget svensk.

Åpenhjertig, sjarmerende og levende framsto Jason i samtalen, som viste andre sider av kunstneren enn det rent musikalske.

Fredagensp rogram ble innleOLYMPUS DIGITAL CAMERAdet med et levende, hyperaktuelt kåserende billedshow av fotograf Kristin Folsland Olsen som har skapt en fotografisk reportasjebok om ulike turer i Lofoten. Engasjert og med praktfulle bilder fra diverse fjell- og fjordturer fra Øst-Lofoten til Å, fristet hun sikkert det fulltallige publikum med turer og utflukter i Lofoten.

Ikke rart at mange deltok i den årvisse fjord- og fjellturen, LitteraTur, som gikk dagen etter inn til Vindstad og over eidet til yttersida av Lofotveggen.

Anne B. Ragde, som etter hvert har blitt stamgjest og aktør under Reine Ord, skapte en levende atmosfære i samtalen med forfatterkollega Fartein Horgar. Han er i gang med en stor romansyklus om den dansk-norske slavehandelen og kolonien i Karibia, en periode som strakte seg fra 1672 til 1917. Foreløpig har han skrevet to store romaner, “Paradisets elendige” (2016) og “ “I slaktemåneden “ (2017).  Dramatisk stoff som for de fleste er en ukjent del av den dansk-norske historien, der også norske interesser var involvert.

Så sFrodeto krimlitteraturen for tur. Lofotens egen Frode Granhus, som nå regnes med blant de virkelig kjente krimforfatterne i Norge, ble bokbadet av Finn Stenstad. Bakgrunnen for samtalen var den ferske “Forliset” der forfatteren nok en gang har lagt handling og personer til Lofoten med Moskenes og Reine som dramatiske kulisser. Frode Granhus har virkelig lykkes med å utvikle den såkalte Nordic Noir- krimen til en spesiell variant der den nordnorske og subarktiske atmosfæren kommer som et berikende tillegg til selve det kriminalistiske plotet.

Finn Stenstad fortsatte som bademester, nå med Niels Chr. Geelmuyden som samtalepartner. Utgangspunktet for boksamtalen var primært bøkene som Geelmyeden har skrevet om mat og drikke, der forfatteren på kritisk og utfordrende vis går mat- og drikkeprodusentene nøye etter i sømmene. Han fortalte i samtalen om hvordan miljøene reagerte på den dokumentasjonen han hadde fått fram. At han ikke bare har skaffet seg venner her, er han klar over, men mener at han står på solid grunn med sin dokumentasjon og publisering. At også samtalen tok opp Geelmyudens unike portrettkunst som han gjennom en årrekke har gledet og forarget lesere og intervjuobjekter med, bød på mange morsomme forfatterkommentarer.

Fredagens siste gjest var Marta Breen. På sett og vis markerte hennes deltagelse at vi ved programutviklingen av Reine Ord de siste årene har vært opptatt av å vise mangfoldet i litteraturen, at også sakprosaforfattere og – bøker utgjør en viktig del av norsk og internasjonal litteratur.

_POP5555_marta_breenMarta Breen er leder av Norsk fagllitterære forfatter- og oversetterforening har e siste årene markert seg som en sterk debattant og fanebærer for gode, feministiske holdninger.

I samtalen med henne viet Finn Stenstad mye oppmerksomhet med den originale, illustrerte boka “ 60 damer du skulle ha møtt” som hun og illustratøren Jenny Jordahl har hatt suksess med. I presentasjonen av de seksti utvalgte kvinnene som boka trekker fram, ble det et morsomt poeng at en av disse foregangskvinnene, Marie Høeg, etablerte den første kvinnesaksforening, “ Den selskabelige Diskussionsforening i1896 i Horten. Og i den fullsatte salen i kulturhuset satt altså fem aktive hortensdamer der den ene faktisk hadde skrevet doktoravhandling om pioneren Marie Høeg!

Kvhalvdan kirkeneldens kunstneriske høydepunkt ble konserten med Halvdan Sivertsen og Trio Soltømmerbakken. For fullsatt kirke framførte Halvdan Sivertsen sammen med den musikalske trioen et knippe av sitt store repertoar som han på velkjent vis bandt sammen med vittige, humørfylte kommentarer. Som en av tilhørerne sa etter konserten: “Ikke bare er Halvdan en eminent visesanger, komponist og dikter, men han må da være en landets beste stand up-komikere.” Etter stemningen å dømme – helt riktig!

Siste festivaldag, pinseaften lørdag 3.juni, med strålende forsommervær, la ingen demper på frammøte. Nok en dag med fullsatt sal. Det startet med et interessant, billedlagt kåserende foredrag av Fartein Horgar om Bob Dylan. Horgar regnes som en av landets fremste kjennere av den ferske Nobelprisvinneren, en kunnskap han øste av i det interessante foredraget.

Så den andre kriminalforfatteren på Reine Ord 2017, Jan Mehlum som har skapt krimserien om Tønsbergadvokaten Svend Foyn. Hele seksten romaner har det blitt. Rivertonpris og betydelig oppmerksomhet, ikke minst for hans foreløpig siste roman “To komma åtte sekunder”. Finn Stenstad visste å trykke på de rette knappene og fikk fokusert på Mehlums spesielle grep: den såkalte true crime-formen. Dette slår markant ut i denne romanen der forfatteren spiller på reelle hendelser, den såkalte Jan Wiborg-saken og kampen om hovedflyplass mellom Hurum og Gardermoen.

_POP5162_reine2017Så møtte Mustafa Can en av landets beste biografiforfattere. Ivo de Figueiredo som sist høst skrev en gripende selvbiografisk bok om sitt forhold til sin far, “En fremmed ved mitt bord”. Han fortalte om arbeidet med boka og ikke minst det følelsesmessige som knyttet seg til å beskrive et så nært og personlig portrett som det han gjør i denne boka. De to samtalepartene kom dermed inn på det kompliserte og ømtålige feltet der det private og personlige danner bakteppet i et selvbiografisk verk.

Til og med ståplassene ble tatt da Linda Boström Knausgård inntok ørelappstolen side om side med Mustafa Can. Hennes form og tone betok tilhørerne. Stillfarent, med meningsfylte pauser mellom ordene , ble hennes beretning om seg selv og sitt forfatterskap en fin opplevelse. Klokt holdt Mustafa Can styringen uten noen form for nærgående utspørring om hennes private, familiære forhold. Det var hennes litteratur og vei inn i kunsten som bar samtalen.

De to siste boksamtalene ble ledet av Finn Stenstad. Det regionale og nasjonale ble på sett og vis bakteppet i møtet med Asbjørn Jaklin som med sine bøker om krigen i nord, og da spesielt hans ferske “Brent jord” som skildrer brenningen av Finnmark og Nord-Troms senhøstes 1944, tar opp den største krigstragedien under andre verdenskrig i Norge. Det omfattende materialt har Jaklin gitt en levende og tett form som griper. Selv etter så mange år og så mange bøker, er brenningen og evakueringen rystende.

anne BSiste aktør ut var Anne B. Ragde. Hun overrasket bokbaderen Finn Stenstad og publikum med å stille med hund på scenen. Vi fikk straks svaret: Dette er en av aktørene i “ Alltid tilgivelse”, Anna Neshov. Dermed var tonen satt. I en munter samtale om denne fjerde romanen i hennes berømte Neshov-serien, vant hun som vanlig tilhørerne fra første sekund. Skjemt og alvor, dypdykk om bakgrunn og tilblivelse for en av de mest leste og mest solgte bokserier de siste tiårene. Og så selveste rosinen i pølsa: Hun lover et avsluttende bind allerede til høsten.

Og dermed ble også blikket rettet mot 2018- 10-årsjubileum for verdens vakreste litteraturfestival, Lofoten internasjonale litteraturfestival, Reine Ord – et hav av bøker.

 

 

Reine i Lofoten 01. juli 2017

Wiggo Andersen og Kristin Johansen, festivalsjefer

Finn Stenstad, tekst

Tine Poppe, foto

_POP5141_reine2017 Asbjørn jaklin 2017 ivoOLYMPUS DIGITAL CAMERA   kirkefjorden olstind

Legg igjen kommentar